Verborgen pensioenaanvulling

Het ABP heeft een aanvullende regeling voor samenvallende diensttijd van partners, die niet erg opvalt. De CMHF zorgde voor meer zichtbaarheid.

ABP kent een aanvulling op het pensioen wanneer er sprake is van samenvallende diensttijd en u pensioen opbouwde:

vóór 1 januari 1986 bij zowel ABP als gelijktijdig ergens anders;

vóór 1 januari 1995 bij ABP én uw partner gelijktijdig bij ABP of ergens anders pensioen opbouwde. En in die andere pensioenregeling ook een korting op het pensioen wordt toegepast wegens recht op AOW. Aanleiding was een vraag van een CMHF-lid en dat inspireerde mij tot het volledig nazoeken van deze mogelijke aanvulling. Ik was namelijk bang dat wanneer je eenmaal met pensioen bent gegaan, je er niet meer aan zal denken dat je iets moet gaan doen als je partner ook AOW gaat ontvangen. ABP kent namelijk niet de mogelijkheid dit al aan te vragen als je zelf met pensioen gaat en je partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt.

Finesses

Als ik dergelijke vraagstukken voor mij heb liggen klop ik aan bij de mensen van APG die de ABP-regeling uitvoeren en die nog alle finesses van de ABP-regeling kennen. Zij zoeken dergelijke zaken voor mij uit. Zo kunnen bijvoorbeeld actuarissen berekeningen maken en juristen de juridische kant belichten. De antwoorden op mijn vragen brachten aan het licht dat het over gemiddeld genomen al gauw €500 euro per jaar kan gaan en dat enkele duizenden deelnemers hier per jaar voor in aanmerking komen.

Aan de slag

Dit zette ABP toch aan het denken over het herzien van het besluit dat deelnemers hier helemaal zelf voor verantwoordelijk zijn. Inmiddels is hier dan ook al een team mee aan de slag om dit op te lossen. De gepensioneerde zal waarschijnlijk twee of drie maanden voordat zijn jongere partner de AOW-leeftijd bereikt een brief gaan ontvangen als hij of zij diensttijd voor 1995 heeft. In deze brief wordt de gepensioneerde er dan nog een keer op gewezen dat hij/zij in aanmerking kan komen voor een aanvulling op zijn/haar pensioen wegens samenvallende diensttijd met het pensioen van zijn/haar partner. ABP is er nog mee bezig, dus het is nog niet bekend wanneer dit precies uitgevoerd kan gaan worden, maar het signaal is opgepikt!

Wanneer iets doen

Als u en uw partner beiden pensioen hebben opgebouwd bij ABP dan ontvangt u deze brief niet en hoeft u niets te doen. ABP beoordeelt dan zelf op het moment dat uw jongere partner zijn/haar AOW-leeftijd bereikt of u beiden in aanmerking komt voor een aanvulling.

Dankzij een CMHF-lid worden er straks velen deelnemers gewezen op een mogelijke aanvulling op het pensioen! Blijf dus vooral uw vragen aan mij sturen: j.vanlangeraad@cmhf.nl

Jacqueline van Langeraad